Auttamalla yhteisö tutuksi

Auttamalla yhteisö tutuksi

Homma himaan vieraili Kannelmäessä tapaamassa meidän ja Y-Säätiön -kanssa tehtävän kokeilun kautta työllistettyjä ja asutettuja nuoria. Mafua, Laura, Onni ja Omar raottivat meille ovea työskentelyyn omassa asuinyhteisössä.

Mafua, Laura, Onni ja Omar ovat asuneet Kannelmäessä noin puolen vuoden ajan. Kertomuksissa esiin nousee työn tekemisen merkitys alueelle kotiutumisessa. Kaikki nuoret kokevat, että heidät oli otettu hyvin vastaan ja työskentely omalla asuinalueella on auttanut tutustumaan alueen ihmisiin ja tuntemaan olonsa osaksi yhteisöä. Kannelmäen kokeilussa nuorten tehtävänä on tuottaa palveluita omalle asuinalueelle ja ympärillä oleviin yksiköihin, esimerkiksi palvelutaloon.

wch_11.JPG

“Tehtävät ovat olleet monipuolisia. Olemme esimerkiksi pitäneet ATK-ohjausta Kantsu helpissä. Keväällä osallistuimme pöntöntekotalkoisiin ja pihan siivoukseen. Olen myös hoitanut pihalla perheellisten lapsia. Useamman kerran olen ollut vahtimassa erään pariskunnan koiraa, kun he ovat olleet poissa kotoa. Kesän lopussa järjestimme pihalla grillijuhlat, joihin kutsuttiin talon väkeä. Kantsun olohuoneessa sovittiin tällä viikolla, että ohjaan syksyllä koko yön kestävän lautapelitapahtuman” (Mafua). ”Olemme tehneet vanhusten puolesta asioita, jotka ovat heille fyysisesti rankkoja, esimerkiksi olemme hakeneet kauppatarvikkeita tai pesseet ikkunoita” (Laura).

Kannelmäessä nuorten toimenkuvaan kuuluu myös töiden hankkiminen itsenäisesti. Jokainen vastaa itse, että työtunteja tulee tarpeeksi. Palveluiden myyminen on vaatinut totuttelua, mutta myös auttanut venyttämään omia rajoja. “Kun on tutustunut ajan kanssa ihmisiin, niin keikkoja on alkanut tulla pihapiirissä, kun näkee asukkaita" (Laura). "Tietysti toiminta vaatii alussa luottamuksen rakentamista ja tutustumista ihmisiin. Toisaalta tässä oppii myös omien palveluiden myymistä” (Mafua).

“Tässä huomaa, että on oppinut oma-aloitteisuutta. Että on kasvanut tässä mukana. On myös hauska huomata, että on alkanut toimimaan eri tavalla myös vapaa-ajalla, esimerkiksi saattanut spontaanisti autella ihmisiä kaupungilla” (Laura).

“Mulla on aina ollut halu auttaa muita, siksi halusin tulla mukaan tähän toimintaan. Oon aika ujo. Työskentely täällä on kyllä madaltanut kynnystä tutustua ihmisiin. Opastaminen digiasioissa on tuntunut mulle omimmalta jutulta, koska opiskelen datanomiksi” (Omar).

21363618_10159284710945693_1625398609_o.jpg

Töitä Kannelmäessä tehdään muun elämän sallimassa rytmissä. Opiskelukiireiden yllättäessa töitä voi tehdä sopivampana ajankohtana. Kun ringissä on muutama nuori, työlle löytyy kuitenkin tekijöitä. Alueen asukkaat kiittelevät nuoria täsmällisesti hoidetuista töistä ja heidän tuomastaan yhteisöllisyydestä ja avusta arjen haasteisiin.

"Kohtaamiset ovat tärkeintä"

"Kohtaamiset ovat tärkeintä"

Katso tekemämme video: Homma himaan yhdistää