Homma himaan tarkoittaa, että sinuun luotetaan

Homma himaan tarkoittaa, että sinuun luotetaan

Asumisen ja työn naapureiden hyväksi yhdistävä kokeilumme Y-Säätiön kanssa ja käynnissä olevat rekrytoinnit ovat tuottanut meille paljon ymmärrystä palvelumme toimivuudesta.

 

Nuorten näkökulmasta muutto vieraalle alueelle on helpottunut työn kautta. On ollut lupa ja velvollisuus ottaa kontaktia naapureihin. On päässyt osaksi uutta aluetta nopeammin.

 

”Tämä on hyvä työkalu tutustua ihmisiin ja alueeseen”

 

Osa-aikatyö antaa nuorille tärkeää työkokemusta. Työ naapurustossa on myös hyvä tapa oppia omista vahvuuksistaan lisää.

 

”Nuorten on lähes mahdotonta saada töitä jos ei ole tehnyt aiemmin töitä. Ja nyt tiedän paremmin, missä olen hyvä.”

 

Työstä pitää saada myös palkkaa. Mukana olleet nuoret ovat kokeneet työstä naapurustossa saadun palkan hyvänä.

 

”15€ tuntipalkka on kelpo korvaus kun pääset tekemään sitä vieläpä ilman työhön liittyvää erityistä koulutusta. Se tarkoittaa, että sinuun luotetaan.”

 

Millaisille nuorille malli sitten sopii?

 

Kokemustemme perusteella sosiaalisista taidoista ja oma-aloitteisuudesta on suuri hyöty, mutta kun työ samalla alueella tapahtuu useamman nuoren toimesta, on tärkeää että nuoret ovat erilaisia erilaisine vahvuuksineen. Kaikille löytyy rooli. Jokaisessa naapurustossa asuu erilaisia ihmisiä ja löytyy erilaisia tarpeita.

 

Olemme rekrytoineet nuoria viiteen eri kokeiluun. Se on antanut hyvää kuvaa, millaisia nuoria malli kiinnostaa.

 

Hakeneista nuorista noin puolet asuu vanhempien luona, toinen puoli majailee kavereiden sohvilla. Pääkaupunkiseudulla nuoret eivät usein pääse muuttamaan kotoa korkeiden kustannusten vuoksi ja pienemmillä paikkakunnilla mahdollisuudet oman elämän rakentamiseen ovat muuten rajatummat.

 

”Koska haluaisin muuttaa pois kotoa ja itsenäistyä.”

 

”Olen tällä hetkellä asunnoton ja luin tästä hankkeesta ja kiinnostuin mahdollisuudesta yhdistää asuminen ja työskentely. Uskon, että aiemmasta työkokemuksestani on hyötyä.”

 

”Kiinnostuin kokeilusta, sillä suunnittelen jatkavani opiskelujani Helsingissä ja haluan päästä tutustumaan kaupunkiin. Lisäksi tahdon viettää välivuoteni hyödyllisesti sekä olla avuksi muille. Nykyisellä paikkakunnallani ei ole jatko-opinto- tai harrastusmahdollisuuksia, eikä suhteellisen suppean työkokemuksen saaneelle nuorelle sopivia töitäkään tarjolla.”

 

Hakeneista nuorista puolet opiskelee, 25 prosenttia on töissä ja 25 prosenttia työttömänä. 

 

”Kokeilun idea kuulostaa mahtavalta. Olen kiinnostunut asuinyhteisössä työskentelemisen mahdollistamasta yhteisöllisyydestä. Myös työaika sopii hyvin                       kiireisempäänkin opiskeluaikatauluun!”

 

”Tiskaisin, hoitaisin ja lenkittäisin mahdollisia lemmikkejä, kokkaisin lettuja, kävisin kävelyllä vanhusten kanssa, pesisin ikkunoita sisäpuolelta, kävisin tekemässä kauppaostokset ja välillä vaikka hörppäisin kaffea jonkun yksinäisen sielun kanssa.”

 

Mallin ollessa vielä uusi, naapureiden kynnys avun pyytämiseen on korkea, eikä naapurustoissa automaattisesti ymmärretä palvelun ilmaisuutta. Alun jälkeen kynnys kuitenkin laskee. Palvelu vaatii nuorilta vahvaa markkinointia ja näkymistä. Jos aloitetaan tyhjästä, kannattaa tarttua miltei kaikkeen naapurustossa olevaan työhön liian suunnittelun sijaan. Tekeminen antaa suunnittelua paremmin käsityksen, mikä on hyödyllistä ja mikä toimii, mitä kannattaa lisätä ja mikä on suunta, johon jatketaan.

 

Mallissa olennaista myös on, että työ on yhdistelmä naapureiden ja organisaation tarpeita ja nuoren kiinnostusta ja osaamista. Toimiva lähestymistapa tähän voi olla, että puolet työstä määritellään yhdessä ja puolet nuori tekee oman aktiivisuuden ja kiinnostuksen mukaan. Tämä helpottaa alkuun pääsemistä, mutta ohjaa oma-aloitteisuuteen ja toimijuuteen.

 

Hakijoiden perusteella malli kiinnostaa siis hyvin erilaisia nuoria. Olemme saaneet kyselyjä ja hakemuksia vaihto-opiskelijoilta, muutaman vuoden maassa asuneilta, nuorilta eri puolelta Suomea ja tietysti pääkaupunkiseudulta. On ollut opiskelijoita, työssä käyviä ja työttömiä, naisia ja miehiä. Motiivit liittyvät kodin ja itsenäistymisen lisäksi työkokemukseen, tienaamiseen ja verkostoihin. Auttamisen halua unohtamatta.

 

Kokemuksia työn ja asumisen yhdistämisestä nuorten silmin

Kokemuksia työn ja asumisen yhdistämisestä nuorten silmin

Kojamo Oyj / Tiedote 21.9.2017

Kojamo Oyj / Tiedote 21.9.2017