Kimppa-asuminen perheessä tai seniorin kanssa helpottaa kotoutumista

Kimppa-asuminen perheessä tai seniorin kanssa helpottaa kotoutumista

 

Suomessa oleskeluluvan saaneet ulkomaalaiset ovat usein yksin Suomeen tulleita nuoria, jotka muuttavat pääkaupunkiseudulle muista kunnista paremman kielikoulutuksen ja verkostojen vuoksi. Melkein jokainen heistä etsii kohtuuhintaista yksiötä Helsingissä. Karu fakta – niitä on todella vähän saatavilla. Pääkaupunkiseudulla on useita tuhansia vailla vakinaista asuntoa, ja tämä johtanee syrjäytymisen kierteeseen, sillä työpaikan saaminen vaikeutuu.

 

Äskettäin Suomeen muuttaneet puhuvat heikosti suomen kieltä ja kotoutuminen on heillä kesken. Se, että nuori aikuinen voisi muuttaa iäkkäämmän ihmisen asuntoon tai suomalaisen lapsiperheen luo, on maahanmuuttajalle merkittävä etu. Kielitaidoton oppii nopeasti suomea ja senioria puolestaan autetaan kodin askareissa tai lapsiperhe saa lapselleen vahtia, kun vanhempien työpäivät ovat pitkät. Maahanmuuttaja saisi asua halvalla, ja suomalaiset voisivat auttaa kotoutumisessa ja suomalaiseen yhteiskuntaan tutustumisessa. Maahanmuuttaja voisi olla myös osa-aikaisessa työsuhteessa majoittajan kanssa. Kaikki voittavat.

 

Me tarvitsemme tämänlaisia keinoja vähentämään yksiöiden pulaa. Edellinen esimerkki toimii loistavasti kantasuomalaisille nuorille, jotka muuttavat maakunnista pääkaupunkiseudulle koulun perässä. Ymmärrän, että opiskelijalla ei välttämättä ole aikaa auttaa toista henkilöä päivittäin, mutta puhun vain pienimuotoisesta auttamisesta. Opiskelijoiden asumislisän muuttaminen yleiseksi asumistueksi on monelle pääkaupunkiseudulla yksinasuvalle opiskelijalle helpotus, sillä asumismenot ovat kasvaneet suuren kysynnän vuoksi merkittävästi keskipitkällä aikavälillä. Ikävälle kehitykselle on saatava loppu, sillä tämä väistämättä johtaa siihen, että vain hyvätuloisten lapsilla on varaa asua yksin tai ystävänsä luona, kun köyhän lapsi joutuu ottamaan opintolainaa vuokran maksua varten. Monelle suomalaiselle itsenäistyminen tarkoittaa ensimmäiseen omaan kotiin muuttamista, mutta tämä kehitys on johtanut siihen, että monet pääkaupunkiseudulla asuvat nuoret jäävät mielellään asumaan heidän vanhempiensa kotiin kuin asuisivat kalliissa yksiössä tai kaksiossa opiskelijana.

 

Pääkaupunkiseudulla asuntojonot kaupunkien asuntoihin pitenevät, yksiön hinnat yksityisillä markkinoilla karkaa käsistä ja asuntopula syvenee. Samanlainen ongelma on melkein kaikissa Euroopan pääkaupungeissa, eikä vieläkään ole yhtä oikeaa ratkaisua asuntopulan hillitsemiseksi. #Hommahimaan on esimerkki siitä, kuinka tilannetta voitaisiin muuttaa.

 

Faisa Kahiye, 19

Ylioppilas, tulkki

 

Moni opiskelija etsii yhä asuntoa syksylle

Moni opiskelija etsii yhä asuntoa syksylle

Seitsemän toimijaa mukana - lisää tulossa

Seitsemän toimijaa mukana - lisää tulossa