Moni opiskelija etsii yhä asuntoa syksylle

Moni opiskelija etsii yhä asuntoa syksylle

Kesän lähestyessä loppuaan asuntojen vuokraaminen on vilkasta. Moni syksyllä opiskelunsa aloittava muuttaa uudelle paikkakunnalle tai uuteen sijaintiin omassa kotikunnassaan.

Vuosittain toistuva tilanne on huomioitu myös mediassa ja asuntoja kaipaavat opiskelijat ovat vilahdelleet uutisissa. Asuntojen etsintä alkaa kiihtyä opiskelijakaupungeissa kesäkuussa, kun korkeakoulut ilmoittavat opiskelijavalinnoistaan. Moni kuitenkin etsii asuntoa vielä syyskuussakin, jolloin useissa yliopistokaupungeissa joudutaan tarjoamaan opiskelijoille tilapäismajoitusta. Etenkin opiskelija-asuntojen jonot ovat ruuhkautuneet ja hakijoiden onkin oltava valmiita tinkimään vaatimuksistaan. Esimerkiksi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiöllä (Hoas) uutisoitiin olevan heinäkuun lopussa jonossa 11 000 hakemusta. Opiskelija-asuntosäätiöt peräänkuuluttavat maltillisuutta ja realismia: kohtuuhintainen yksiö hyvällä sijainnilla on harvinaisuus. 

Myös opiskelijoiden siirtyminen Kelan yleisen asumistuen piiriin on herättänyt keskustelua. Pariskunnilla sekä kämppiksillä samaan ruokakuntaan laskettavan asuinkumppanin tulot vaikuttavat nyt asumislisään ja joiltain asumislisä jää tästä syystä tulevaisuudessa saamatta. Monelle kohtuuhintaisessa asunnossa asuvalle muutos saattaa näyttäytyä asumistuen määrän vähentymisenä, kun taas suurempaa vuokraa maksaville uudistus tuo helpotusta. Muutoksen seurauksiksi on spekuloitu sekä Kelan palvelujen ruuhkautumista, kämppisasumisen vähenemistä että yksityisten vuokranantajien hyötymistä, kun vuokralla olevista yksiöistä voi pyytää entistä suurempaa vuokraa  Aika näyttää millaisia pidemmän aikavälin vaikutuksia muutoksella tulee todellisuudessa olemaan.

Osa asumismahdollisuuksia kartoittavista opiskelijoista on selvästi laajentanut etsintöjään perinteisten asuntotarjonnan ulkopuolelle ja myös Homma himaan on saanut yhteydenottoja. Kysyimme 20-vuotiaalta Tuukalta hänen kokemuksiaan asunnon etsimisestä. Tuukalla on tiedossa syksyllä uusi askel elämässä, kun hän aloittaa opiskelut Helsingissä. Tämä tarkoittaa myös muuttoa Joensuusta Helsinkiin ja Tuukka onkin etsinyt asuntoa jo heinäkuun alusta lähtien. Hänellä on ollut jo useampia tarjouksia vuokra-asunnoista sosiaalisen median kautta, mutta yksikään kämppä ei ole vielä varmistunut. Tuukka on kokenut asunnon hakemisen stressaavaksi, etenkin kun yksi asunto oli jo luvattu, mutta vedettiinkin pois. Tuukka törmäsi Homma himaan -palveluun etsiessään asuntoja netistä ja päätti kokeilla löytyisikö uusi asunto tätä kautta. Tuukka suhtautuu avoimin mielin työn ja asumisen yhdistämiseen, kunhan työn saa sovitettua joustavasti opintojen yhteyteen.

Me Homma himaan -tiimissä aiomme saada asunto-työ -yhdistelmien hakuja tarjolle hyvin pian, jotta pääsemme helpottamaan uutta kotia tarvitsevia nuoria. Kannattaa siis olla tarkkana, mikäli etsit asuntoa! Vuoden päästä aiomme jo helpottaa uusien opiskelijoiden sekä muiden nuorten tilannetta isommassa mittakaavassa tarjoamalla uudenlaista asumisen, työn ja yhteisön yhdistävää palvelua.

 

 

Hae kämppää ja työtä nyt!

Hae kämppää ja työtä nyt!

Kimppa-asuminen perheessä tai seniorin kanssa helpottaa kotoutumista

Kimppa-asuminen perheessä tai seniorin kanssa helpottaa kotoutumista