Homma himaan on askel kohti ekologisempaa yhteiskuntaa

Homma himaan on askel kohti ekologisempaa yhteiskuntaa

Palvelumme perimmäisenä lähtökohtana on ollut nuorten haasteelliseen asumistilanteeseen vastaaminen sekä työmahdollisuuksien tarjoaminen. Lisäksi matkan varrella on korostunut yhä enemmän se, että nuoren asuminen osana yhteisöä tuo myös laajempia hyötyjä: nuori saa ympärilleen sosiaalisen verkoston, asuinkumppanille tarjoutuu tukea arkeen ja asuinympäristö voi saada piristystä sekä yhteisöllisyyttä nuoren läsnäolon kautta. Yksi tärkeä ulottuvuus on myös se, että yhteisöllinen asuminen ja tiiviimmin asuminen ylipäätään on ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Ilmasto-oppaan mukaan asuminen on Suomen ympäristö- ja ilmastovaikutusten aiheuttajien kärkipäässä. Asuntojen rakentaminen kuluttaa luonnonvaroja sekä tuottaa päästöjä. Asuntojen lämmittäminen puolestaan vaatii energiaa. Yksinkertaistettuna pienempi neliömäärä tarkoittaa siis vähemmän ympäristön kannalta haitallisia vaikutuksia. Tiivis kaupunkiasuminen on huomattavasti energiatehokkaampaa, kuin väljästi asuminen.

Energiatehokkuuden lisäksi asunnon jakamisella on myös muita plussia. Yhdessä asumisen tuoma mahdollisuus laittaa ruokaa toisen kanssa, tai ylipäätään jakaa asioita, tarjoaa tilaisuuden kuormittaa vähemmän ympäristöä. Yksi länsimaiden nousevista trendeistä on se, ettei enää haluta omistaa niin paljon asioita. KonMarit ja vastaavat suosiota saaneet elämäntapamuutokset puhuvat asian puolesta. Asunnon jakaminen tekee materian vähentämisestä helppoa: tarvitaan huomattavasti vähemmän pölynimureita, pesukoneita ja televisioita, kun saman katon alla asuu useampi ihminen.

Ekologista näkökulmaa voi myös viedä pidemmälle. Voisiko nuoren rooli asuinyhteisössä olla naapuruston tai alueen kehittäminen ympäristöystävällisemmäksi? Tämän päivän nuoret aikuiset ovat varttuneet aikana, jolloin kestävä kehitys ja ympäristökysymykset ovat olleet tapetilla. Löytyisikö nuorilta tietoja ja taitoja, joita he voisivat levittää omassa asuinyhteisössään? Myös kaupunkiviljelyn suosio vaikuttaa jatkavan kasvuaan. Mitä jos taloyhtiö hankkisi asukkailleen kasvihuoneen, josta nuori olisi vastuussa? Tai mehiläistarhan? Vai voisiko nuori organisoida hävikkiruokapiiriä naapurustossa?

Me Homma himaan -tiimissä uskomme, että palvelumme voi synnyttää täysin uudenlaista toimintaa, jota emme osaa vielä ennustaa. Odotamme innolla pääsevämme näkemään tulevaisuudessa, millaisia yhteiskunnallisia sekä sitäkin laajempia hyötyjä voi syntyä, kun nuoret muuttavat asumaan ja työskentelemään erilaisiin asuinyhteisöihin.

 

 

Seitsemän toimijaa mukana - lisää tulossa

Seitsemän toimijaa mukana - lisää tulossa

Homma himaan pikatreffailee Helsinki Design Weekillä!

Homma himaan pikatreffailee Helsinki Design Weekillä!