Tommi Laitio: Neliöistä naapureihin

Tommi Laitio: Neliöistä naapureihin

Tulevaisuuden asuminen on yhteisöjen elämää, joissa ihmiset tekevät itse mutta eivät yksin.

Viidennen kerroksen ikkunasta katuun mätkähtävä Ikea-laatikosto ei ole normaali asia. Roskispussien oikea osoite on rappukäytävän sijasta jätehuone.

Työskentelin vuonna 2010 tutkijana ajatushautomo Demos Helsingissä, jossa käynnistimme Tekes-rahoitteisen Hoas-laboratorion uudenlaisten asumisratkaisujen löytämiseksi. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö palkkasi meidät löytämään ratkaisuja, joilla lisätään asukkaiden keskinäistä vuorovaikutusta sekä vähennetään järjestyshäiriöitä ja energiankulutusta. Asukaskunnan monimuotoisuus, nuoruus ja nopea vaihtuvuus synnyttivät jatkuvasti tilanteita, jossa lattiakaivot menivät tukkoon, vesi jäi valumaan – tai niin, Suomesta muuttaessa laatikosto mätkähti katuun. Yhteisöllisyyden puutteella oli oikea, liian suuri hintalappu.

Hoas-laboratorion myötä Suomen suurin opiskelija-asuntojen tarjoaja ymmärsi, että sen keinot vaikuttaa asukkaiden toimintaan ovat laajemmat kuin vuokrataso, järjestyssäännöt ja arkkitehtuuri. Hankkeen loppuraportissa totesimme:

”Yksi Hoas-laboratorion päätuloksista on aiempaa rikkaampi kuva siitä, mitä asumisen järjestelmään kuuluu ja millaisia mahdollisuuksia se kehittämiselle tarjoaa. Tähän kuvaan kuuluu yksittäisten asukkaiden lisäksi ihmissuhteita, naapuruussuhteita ja kämppäkaveruuksia. Asuntojen ja kiinteistöjen ohella on myös yhteistiloja, pihoja ja käytäviä. Vuokraehtojen, vikailmoitusten ja uutiskirjeiden lisäksi on myös naapuruston sisäistä viestintää ja kirjoittamattomia sääntöjä. Vuokrien ohella on informaatiota, joka virtaa vuokranantajalta asukkaille, asukkailta vuokranantajalle ja asukkailta asukkaille.”

Asumisen innovaatiopalkinnon voittaneen hankkeen menestyneimmäksi kokeiluksi osoittautuivat Hoas-hostit  eli erityisesti vieraskielisvoittoisiin opiskelijakerrostaloihin palkatut isännät, jotka opastivat ja neuvoivat talon tavoille. Idea Hoas-hosteihin poimittiin Kööpenhaminasta opintovierailulta. Vastineeksi auttamisesta Hoas-hostit saivat maksuttoman asunnon. Ensimmäiset Hoas-hostit kuitenkin sanoivat, että suurin palkkio oli kokemus siitä että voi olla muille hyödyksi. Kokeilussa opittiin, että samanaikaisesti yhteistilojen käyttö sekä siisteys kasvoivat, kun avain noudettiin naapurilta eikä palvelutiskiltä.

Vuonna 2013 vierailimme Helsingin nuorisolautakunnan kanssa Amsterdamissa. Vuokrataloalueelle oli järjestetty lastenhoito siten, että sitä pyörittäneet yliopisto-opiskelijat saivat vastineeksi maksuttoman asumisen. Kuten Amsterdamin kaupungin edustaja totesi, mallissa voittavat kaikki: korkeakoulutettuja saadaan matalan koulutuksen alueille, iltapäiväkerhot voidaan tuottaa edullisesti ja opiskelijat joutuvat ottamaan vähemmän lainaa.

Vastikkeellista asumista edistävät ratkaisut kuten paljon näkyvyyttä saanut Oman muotoinen koti muistuttavat, että yhteiskunta ei ole tuotantolinjasto, jossa toisessa paikassa laitetaan aineksia sisään ja toisessa päässä korjataan tulokset. Todellinen yhteiskunta on lähempänä puutarhaa, jossa kaikkien tekemiset vaikuttavat kaikkiin ja samat tahot sekä saavat että antavat. Vastikkeellinen asuminen muistuttaa myös merkityksellisen tekemisen ja antamisen valtavasta voimasta. Hoas-laboration loppuraportissa kirjoitimme:

”Asiantuntijanäkemysten mukaan tulevaisuuden asuminen on yhteisöjen elämää. Toiminnallisten yhteisöjen voimistuminen vastaa sekä ekologisiin että sosiaalisiin tarpeisiin. Ihmiset haluavat olla tekemässä itse, mutta eivät yksin. Juuri yhdessä tekeminen helpottaa oman jäljen jättämistä asuinympäristöön.”

 

Tommi Laitio
@tommilaitio

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja

 

Mitä Homma himaan tekee ja mitä tapahtuu seuraavaksi?

Mitä Homma himaan tekee ja mitä tapahtuu seuraavaksi?

Maria Ohisalo (Vihr.): Yhteisöllisestä asumisesta ratkaisu moneen

Maria Ohisalo (Vihr.): Yhteisöllisestä asumisesta ratkaisu moneen