Maria Ohisalo (Vihr.): Yhteisöllisestä asumisesta ratkaisu moneen

Maria Ohisalo (Vihr.): Yhteisöllisestä asumisesta ratkaisu moneen

Köyhyyttä keskeisimmin aiheuttavia tekijöitä ovat työttömyys ja asumisen kova hinta. Valtiontasolla käytetään pelkästään asumistukeen vuotuisesti lähes kaksi miljardia euroa. Saman rahan voisi käyttää tehokkaammin esimerkiksi lisäämällä asuntotuotantoa erityisesti kasvukeskuksissa ja luomalla uudenlaisia tapoja asua edullisemmin. Jälkimmäisestä loistava esimerkki on Helsingin nuorisotoimen Oman muotoinen koti -hanke, jossa nuoret ja ikääntyvät ovat asuneet yhdessä*. Asumiskustannukset ovat pysyneet kohtuullisina ja sosiaalisia kohtaamisia arjessa on syntynyt tavanomaista esimerkiksi yksiöasumista enemmän. Ikäihmisten palvelutaloon asukkaaksi haki yli 300 nuorta, joista vain muutamalle voitiin tarjota asunto alkuvuodesta 2016. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin nuoria asuu palvelutalossa Espoossa, Oulussa, Rovaniemellä ja Vantaalla. Kysyntää siis on, ja ulkomailta kopioidaan nyt Suomen tekemisen tapaa. Voisimme olla paitsi Ravintola- ja Siivouspäivien, mutta myös innovatiivisten yhteisöllisen asumisen muotojen suuri esimerkki ja viejä maailmalle.

Politiikan pitää luoda puitteet toteuttaa uutta ketterästi ja koko yhteiskuntaa hyödyttäen. Köyhyyteen ja eriarvoisuuteen liittyvät kysymykset ovat harvoin vain taloudellisia, taustalla voi olla niin yhteisöistä syrjään jäämistä, yksinäisyyttä kuin esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja elämästä puuttuvia luottamuksellisia suhteita muihin ihmisiin. Muuttuva työ ei myöskään lupaa kaikille vakiduunia, ei vaikka takataskussa olisi korkeakin koulutus. Tarvitaan siis malleja, joissa asumiseen ja työhön liittyviä kysymyksiä voidaan yhdistää, joissa asukkailla on mahdollisuus oman tekemisensä kautta luoda lisäarvoa koko asumisyhteisölle. Kaikilla ei ole varaa mielenkiintoisiin ja tärkeisiin ryhmärakennushankkeisiin, mutta kaupunki on myös täynnä tyhjiä tiloja, joita yhdessä suunnittelemalla saisimme yhä useammalle kodin. Uusia tekemisen tapoja suosivaa toimintakulttuuria kannattaa edistää, sillä haastavassakin tilanteessa olevat ihmiset kyllä pystyvät ja kykenevät, kyse on usein mahdollisuuksista ja luottamuksesta. Politiikan ja hallinnon täytyy antaa tilaa molemmille, oli kyse sitten jäykkien normien tai ajatusmallien purkamisesta.

 

Maria Ohisalo, Vihreiden varapuheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen ja köyhyystutkija

 

* Mallia on otettu Hollannin Deventeristä.

Tommi Laitio: Neliöistä naapureihin

Tommi Laitio: Neliöistä naapureihin

Ratkaisuja asumisen yhteydessä kehittyvän osaamisen tunnistamiseen?

Ratkaisuja asumisen yhteydessä kehittyvän osaamisen tunnistamiseen?